Late Kerstwens ...


Painting by Wissam Al Jazairy

Ik worstel met het schrijven van mijn Kerstwensen dit jaar. De situatie in Syrië blijft me achtervolgen. En vooral dan, hoe we er hier mee omgaan laat me niet los. Hoe we met goede bedoelingen solidair proberen te zijn, maar hoe subtiel ook daar onrecht in kan schuilen.

Van het kleinste kwaad tot de grootste gruwel, kwaad lijkt altijd voorspelbaar. Je kan het analyseren en vaak tot in de kleinste details verklaren. Het is niet onbegrijpelijk. Het heeft altijd een geschiedenis, en meestal één van onrecht of angst.

Ook zo voor de gruwel in Syrië. Hoe onbegrijpelijk mensonterend en destructief ook wat er gebeurt, des te meer ik me verdiep in de voorgeschiedenis en in de situatie nu, hoe meer ‘begrijpelijk’ het geweld wordt. Zelfs de eindeloze spiraal van geweld waar velen naar afgegleden zijn. ‘Begrijpelijk’ in de zin dan van, het heeft een oorzaak, het komt niet uit de lucht vallen.

Bloed was je niet weg met bloed, maar met tranen, las ik vandaag ergens. Helemaal mee eens. En al even existentieel zou ik toevoegen, onrecht verzacht je niet door erover te zwijgen, maar wel met erkenning en door ‘recht te doen’.

Dat een houding van neutrale solidariteit in een context van extreem geweld voor velen een bittere smaak heeft, verbaast me niet. In situaties van extreem onrecht kan dit immers betekenen dat slachtoffers opnieuw niet gehoord worden, opnieuw geen stem krijgen, en dus zich opnieuw onderdrukt weten. Dat is pijnlijk.

Kunnen we ook hier oor voor hebben in onze solidariteit? Kunnen we hier een weg mee vinden?

Los hiervan, traditiegetrouw is de Kerstperiode een periode van verhoogde solidariteit, en ik ben blij dat die er voor Syrië nu ook is. Het is veel te lang stil geweest.

En nu ik mijn hart kon luchten, komt er toch een Kerstwens. En dat niet alleen in de vorm van een vredeswens, maar ook één van gerechtigheid. Ik wens dat alle slachtoffers van geweld wereldwijd, het begrip, de erkenning en de steun vinden die nodig zijn om de pijn draaglijk te maken en het leven leefbaar...

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square